Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@05:15:07 GMT

مرزبندی بین شعر محاوره و ترانه راحت نیست

تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۹۵۲۸۲

مرزبندی بین شعر محاوره و ترانه راحت نیست

ایسنا/خراسان رضوی یک ترانه‌سرا گفت: مرزبندی بین شعر محاوره و ترانه راحت نیست.

داود دلفراز در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص تفاوت اشعار محاوره با ترانه عنوان کرد: بنده در ذهن خود بین شعر محاوره و ترانه تفاوت قائل هستم، اما مرزبندی برای این موضوع آنقدر راحت نیست که مشخص کنیم یک اثر ترانه است یا شعر محاوره.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در تعریف‌هایی که بعضا بیان می‌شود گفته می‌شود در ترانه‌ها، ترانگی بیشتر از شاعرانگی وجود دارد و کار از لحاظ زبانی و اندیشه روان‌تر است و در شعرهای محاوره اندیشه عمیق‌تر است و اثر ممکن است قابلیت اجرایی بالایی از لحاظ موسیقی نداشته باشد و مضمون آن متفاوت است، شاید هم این تعاریف درست باشد، اما باز هم با این وجود خیلی دقیق نمی‌توان با این تعاریف مرزبندی کرد و باید این آثار را از لحاظ زبانی، تصویری، بسامد کلمه و مضمونی بررسی کنیم تا متوجه شویم چه اِلِمان‌هایی در کدام کارها مطرح‌تر است.

وی در رابطه با اینکه یک ترانه خوب باید دارای چه ویژگی‌هایی باشد، اظهار کرد: برای تعریف یک ترانه خوب مرز گسترده‌ای وجود دارد و اگر بخواهیم یک ترانه خوب را تعریف کنیم باید سراغ ویژگی‌های کلی برویم و بگوییم که یک ترانه خوب باید تصویر شاعرانه، زبان درست، محور اندیشه، مضمون‌پردازی خوب، سوژه متفاوت، قابلیت اجرایی شدن و... را دارا باشد و بر روی وزنی مناسب سروده شده باشد، اما اگر بخواهیم دقیق‌تر و با جزئیات بیشتر بررسی کنیم، برای کارهای مختلف، ترانه‌های خوب تعاریف مختلفی پیدا می‌کنند، برای مثال ترانه‌های شاد و ترانه‌های غمگین با هم متفاوت هستند که جدای از فاکتورهای کلی باید سعی کنند مختصات جزء قسمتی که قرار است باعث تاثیر بر احساسات شود را اجرا کنند.

این ترانه‌سرا خاطرنشان کرد: به نظرم صدای خواننده هم در این مسأله بسیار تاثیرگذار است، برای مثال ترانه‌ای که با صدای محسن چاوشی موفق اجرا می‌شود را نمی‌توان به عنوان یک ترانه خوب به محسن یگانه برای اجرا سپرد، چون ممکن است یک ترانه برای نوعی صدا خوب باشد و برای صدایی دیگر خوب نباشد و ترانه‌سرا باید با توجه به نوع صدای آن خواننده، ترانه را به او واگذار کند.

بار اصلی تلفیق‌های موفق بین ترانه و موسیقی بر دوش آهنگ‌سازان است

این ترانه‌سرا در خصوص تلفیق ترانه‌ها با موسیقی، اظهار کرد: فکر می‌کنم در زمینه تلفیق شدن موسیقی با ترانه، بیشتر از اینکه بار بر روی دوش شاعر و ترانه سرا باشد، بر روی دوش آهنگ‌ساز و ملودی‌ساز است و ما همیشه دیده‌ایم که بر روی شعرهای خوب، ملودی‌سازهای برجسته آهنگ‌های خوبی می‌گذارند و آن کارها تبدیل به آثار ماندگار می‌شود؛ این آهنگ‌ها طوری است که گویی حافظه جمعی یک نسل پشت آن است، به همین دلیل است که فراموش نمی‌شوند و چه جالب که چندین نسل در زمان‌های مختلف می‌توانند از آن کارها لذت ببرند و این موضوع بستگی به شرایط فرهنگی اجتماعی دارد.

دلفراز اضافه کرد: از افرادی که در مبحث تلفیق شعر و موسیقی متمایز بوده‌اند می‌توانم به محسن چاوشی اشاره کنم. محسن یگانه نیز زمانی در بین افراد شبیه به خود در درجه‌ بالایی قرار داشت و توانسته بود تلفیق بسیار خوبی بین کلام و شعری که برای موسیقی سروده می‌شد، ایجاد کند و به نظرم شعرهای ملودیک خوبی داشت که از لحاظ ادبی هم دچار ضعف نشده بود و از نظر مضمون و تصاویر شاعرانه هم در درجه بالایی قرار داشت که این نشان‌دهنده استعداد ذاتی او بود. همچنین می‌توانم به روزبه بمانی اشاره کنم که در زمان قبل از خوانندگی، ترانه‌سرایی متمایز بود و اکنون هم توانسته در هر دو حیطه متمایز از بقیه باشد.

وی با بیان اینکه تقسیم‌بندی ترانه‌ها را به صورت آثار مکتوب و اجرایی قبول ندارد، گفت: از نظر بنده تقسیم‌بندی ترانه‌ها را باید به صورت ترانه‌هایی که قبل از ساخت آهنگ تولید می‌شوند و ترانه‌هایی که پس از ساخت آهنگ تولید می‌شوند انجام دهیم و در این بین ممکن است حد وسطی هم وجود داشته باشد که این دو، در کنارهم و باهم ساخته شوند، ترانه‌هایی که قبل از ساخت آهنگ نوشته شده‌اند ترانه‌هایی هستند که شاعر بدون ذهنیت موسیقی سروده و معمولا بر روی وزن عروضی نوشته شده است و ترانه‌هایی که پس از ساخت آهنگ سروده شده‌اند، ترانه‌هایی هستند که بعضا وزن عروضی ندارند و قافیه به صورت درست در آن‌ها رعایت نمی‌شود، اما چون صرفا بر روی موسیقی سروده می‌شود، بار موسیقی را آهنگ به دوش می‌کشد.

این ترانه‌سرا ابراز عقیده کرد: این ترانه‌ها در اغلب موارد با قرار گرفتن بر روی ملودی معنا، مضمون و محتوای خود را از دست می‌دهند و از لحاظ کلام و محتوا در سطح پایینی قرار می‌گیرند، البته ممکن است کاری بر روی ملودی نوشته شده باشد و اثری خوب و قوی باشد، اما غالبا این‌طور است که بار شاعرانگی ترانه‌هایی که بر روی ملودی سروده می‌شود، افت می‌کند.

هنر، راهی برای اعتراض و بیان مشکلات اجتماعی

این ترانه‌سرا در خصوص اجرایی شدن ترانه‌های اجتماعی و بیان مشکلات جامعه در قالب موسیقی، عنوان کرد: هنر همیشه راهی برای اعتراض کردن و بیان مشکلات بوده است و اکثر هنرها آن جایی به تعالی می‌رسند که در خدمت اهداف انسانی درمی‌آیند و دردی را از دردهای مردم فریاد می‌زنند، به نظرم این اتفاق بسیار خوبی است که بتوانیم اعتراضات و مشکلات را در قالب شعر، ترانه و موسیقی بیان کنیم و به نظرم جامعه امروز ما در شرایطی است که نیاز به آثار اجتماعی دارد، چون که بسیار احتیاج به اصلاح شدن در تمامی ابعاد داریم، چه در ابعاد زندگی شخصی و چه در ابعاد زندگی اجتماعی‌مان. اکنون بستر بسیار مناسبی برای تولید آثاری وجود دارد که بتوانند مخاطب را با خود همراه کنند، هرچند تولید این آثار امروز سخت است، اما فکر می‌کنم کسی که شروع کننده این جریان باشد موفق خواهد شد و امیدوارم این اتفاق بیفتد و از فضای عاشقانه در موسیقی فاصله بگیریم و گوش مخاطب را عادت دهیم به شنیدن کارهایی که قرار نیست صرفا چند صباحی در ماشین‌هایشان بشنوند.

دلفراز با بیان اینکه مسأله کلیشه‌ای و تکراری بودن آثار موسیقی مربوط به امروز نیست، اظهار کرد: ما نمی‌توانیم شکایت کنیم از اینکه شعرهای امروز کلیشه‌ای و تکراری شده است، بنده این موضوع را قبول دارم، اما این کلیشه‌ای شدن شکلی از جامعه امروز ماست و این موضوع در تمامی ابعاد زندگی ما تاثیر گذاشته است و تا این اتفاق تغییر نکند قطعا هنر ما هم تغییر نمی‌کند و همیشه تغییر کردن حتما باید با اتفاقی فرهنگی، اجتماعی و سیاسی همراه باشد.

وی در رابطه با برگزاری جشنواره‌های ترانه در کشور، ابراز عقیده کرد: برگزاری جشنواره‌ها به شرط رعایت شدن عدالت در آن‌ها خوب است. گاهی جشنواره‌ها تبدیل می‌شوند به چیزی که بیشتر از آنکه جنبه استعدادیابی و ترغیب کردن داشته باشد جنبه تبلیغاتی دارد، اما اگر جشنواره به صورت سالم برگزار شود می‌توانم بگویم تاثیر مثبتی خواهد داشت.

شعر آموختنی نیست

این ترانه‌سرا در رابطه با برگزاری کارگاه‌های شعر و ترانه، با بیان اینکه شعر آموختنی نیست، گفت: بنده نوشتن شعر را زمانی شروع کردم که هیچ پیش زمینه ادبی نداشتم و حتی مبحث عروض و قافیه را به صورت علمی و آکادمیک بلد نبودم و نظرم این است که شعر، هنری یاد گرفتنی نیست و نمی‌توان شعر را به کسی آموخت، بلکه برای شاعر بودن باید درون مایه‌ای در وجود انسان وجود داشته باشد که آن را نیز باید پرورش داد، زمانی که آن درون مایه در فرد وجود نداشته باشد اگر تمام کتاب‌های آموزش عروض و قافیه را هم بخواند شاعر نخواهد شد.

دلفراز تصریح کرد: در لحظه‌ای که اثر تولید می‌شود هنرمند بلد است که به اثرش فرم دهد و باعث می‌شود که آن اثر جلوه کند و این هنری است که آن هنرمند در درون خودش دارد و برای اینکه بتواند به آن فرم برسد و اثر هنری‌اش را به بهترین نحو ارائه کند، باید آن جوهر درونش را پرورش دهد. با توجه به این موضوع، به نظرم کسی که آن جوهر را در خودش داشته باشد احتیاجی به کارگاه و کلاس ندارد و می‌تواند با مطالعه، سواد و آگاهی مورد نیاز را کسب کند و فردی هم که در کارگاه آموزش می‌دهد قبلا با مطالعه این آگاهی‌ها را کسب کرده است.

وی افزود: بنابراین، این موضوع به تلاش خود انسان بستگی دارد، البته این بدین معنا نیست که کمک کردن دیگران تاثیری نداشته باشد ولی به شخصه گمان نمی‌کنم از لحاظ یادگیری در کارگاه‌ها چیزی به آگاهی‌ها اضافه شود که با مطالعه خود فرد میسر نشود. تنها اتفاقی که می‌تواند در کارگاه‌ها بیفتد این است که با حضور در کارگاهی که استاد شناخته شده و معروفی در آن تدریس می‌کند، فرد بتواند استعداد خود را به او نشان دهد و با او ارتباط بگیرد که کمک به بهتر دیده شدنش بشود.

این ترانه‌سرا گفت: چیزی به اسم تجارت موسیقی در مشهد وجود ندارد. ما برای اینکه بتوانیم در ترانه حرفه‌ای شویم، به این معنا که حداقل بخشی از زندگی ما از این راه بچرخد و از این راه کسب درآمد داشته باشیم، باید در مارکت موسیقی فعالیت داشته باشیم که این مارکت در مشهد وجود ندارد.

وی افزود: اولین مسأله‌ای که پس از تولید اثر در مارکت موسیقی مهم است، توزیع اثر است که ما در مشهد در مسأله توزیع در حد صفر هستیم. اکثر افراد مشهدی که معروف شده‌اند توانسته‌اند با مهاجرت کردن، در تهران به معروفیت برسند.

این ترانه‌سرا ادامه داد: تا زمانی که ما در مشهد تولید و توزیع حرفه‌ای موسیقی نداشته باشیم نمی‌توانیم به حالت حرفه‌ای برسیم و همگی آماتور هستیم، چه فردی که مانند بنده ترانه می‌نویسد، چه کسی که می‌خواند و چه کسی که آهنگ می‌سازد، در هر سطحی که هستیم آماتور به حساب می‌آییم. در نتیجه این باعث شده است که ذائقه ما در شعر و موسیقی با آنچه که در پایتخت ساخته می‌شود متفاوت باشد.

دلفراز در رابطه با وضعیت ترانه‌ها در مارکت موسیقی امروز، ابرازعقیده کرد: برای بررسی وضعیت ترانه‌های مارکت موسیقی امروز ابتدا باید این مسأله را مطرح کنیم که با چه وسعتی می‌خواهیم مارکت را در نظر بگیریم؟ اگر بخواهیم آثاری را در نظر بگیریم که صرفا در زمینه موسیقی پاپ قرار دارند و با مجوز پخش می‌شوند، باید بگویم که از لحاظ ترانه در این زمینه دچار افت شده‌ایم، موضوع ترانه‌ها همچنان عاشقانه است اما این عشق، سخیف و سطحی است و با توصیف‌های پیش افتاده انجام می‌شود و اکثرا هم به ساده‌ترین شکل ممکن و به صورت مستقیم، بدون صنایع ادبی و تشبیه‌های بلیغ بیان می‌شود. 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری ترانه شعر ترانه هایی ترانه سرا مارکت موسیقی ساخت آهنگ شعر محاوره ترانه ها بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۹۵۲۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عادت‌هایی که خواب راحت را از شما می‌گیرند

آفتاب‌‌نیوز :

برای اینکه فردی سرحال و پرانرژی از خواب بیدار شود، هر شبانه روز به چند ساعت خواب عمیق نیاز دارد. در حالی که کیفیت خواب با افزایش سن کاهش می‌یابد، اما بسیاری از جوانان نیز مشکلات خواب را گزارش می‌کنند.

داشتن خواب باکیفیت، عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود می‌بخشد، خطر ابتلا به دیابت و بیماری قلبی را کاهش می‌دهد، از استرس می‌کاهد و خلق و خو و تمرکز را نیز بهبود می‌دهد.

همچنین برخی عادات مخرب هم بر کیفیت خواب افراد تاثیر می‌گذارند که آگاهی از آن‌ها و مدیریت صحیح این عادت‌ها می‌تواند مفید و در بهبود سلامت کلی فرد موثر باشد.

در ادامه به نقل از نشریه "هندوستان تایمز" به برخی از این عادات اشاره می‌کنیم:

* استفاده از تلفن همراه قبل از خواب

نور آبی که از صفحه نمایش تلفن همراه شما ساطع می‌شود، کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار می‌دهد. نور آبی می‌تواند تولید ملاتونین در بدن را که هورمون اصلی کنترل کننده چرخه خواب و بیداری است، مختل کند. ملاتونین ناکافی می‌تواند باعث بی خوابی، حساس شدن و خواب آلودگی در طول روز شود.

* خوردن مقدار زیادی غذا قبل از خواب

خوردن یک وعده غذایی پر حجم کمتر از یک ساعت قبل از خواب می‌تواند بر کیفیت خواب تاثیر گذاشته و به خواب رفتن را مشکل کند.

* مصرف بی رویه کافئین

مصرف بیش از اندازه قهوه منجر به اختلالات خواب می‌شود. کافئین محرکی است که می‌تواند به خواب رفتن را سخت کند.

* قرار نگرفتن در معرض نور طبیعی

زمانی که خود را از نور خورشید محروم می‌کنیم، سطح ملانین را کاهش می‌دهیم. ملانین، ملاتونین را می‌سازد که به چرخه خواب کمک می‌کند.

* بی توجهی به افزایش استرس 

سطوح بالای استرس با طولانی شدن مدت زمان به خواب رفتن و اختلالات خواب مرتبط است. کم خوابی سیستم واکنش بدن به استرس را تحریک می‌کند و منجر به افزایش هورمون‌های استرس، یعنی کورتیزول می‌شود که بر خواب تاثیر می‌گذارد.

منبع: خبرگزاری برنا

دیگر خبرها

  • اخبار جعلی از سر و کول هنرمندان بالا می‌رود
  • واکنش مادر ترانه علیدوستی به حواشی یک عکس با دخترش | تصویر
  • بعد از حمله ایران حماس راحت‌تر نه می‌گوید!
  • عادت‌هایی که خواب راحت را از شما می‌گیرند
  • چه کسانی در معرض بیماری ترانه علیدوستی هستند؟ (فیلم)
  • (ویدئو) چه کسانی در معرض بیماری ترانه علیدوستی هستند؟
  • ترانه‌ کودکانه «ببعی تو بازیگوشی» اینستاگرام را منفجر کرد + ویدئو
  • اجرای دیالوگ ترانه علیدوستی به زبان کره ای توسط بازیگر زن «نون خ» | آرزوی سلامتی خانم بازیگر برای ترانه علیدوستی + ویدئو
  • آخرین وضعیت بیماری ترانه علیدوستی
  • جزییاتی از بیماری ترانه علیدوستی و علت آن